Klanten
staan centraal
40+ jaar
juridisch expert
Nationaal
en internationaal
Neem contact op

Alles wat u moet weten over arbeidsrecht

Arbeidsrecht

Arbeidsrecht

Zoekt u een arbeidsrecht advocaat? De advocaten van Kneppelhout staan zowel werkgevers als werknemers bij met juridisch advies én juridische bijstand.

Binnen een arbeidsrelatie kunnen zich allerlei vraagstukken of zelfs problemen voordoen. Het is daarom van groot belang dat alle partijen weten wat de rechten en plichten zijn in bepaalde situaties. Denk hierbij aan ziekte, ontslag, een reorganisatie of arbeidsconflict. Deze afspraken wilt u goed geregeld hebben, als werkgever én werknemer. Lees alles over arbeidsrechtelijke kwesties en hoe de gespecialiseerde arbeidsrecht advocaten van advocatenkantoor Kneppelhout juridische ondersteuning kunnen bieden.

Wat is arbeidsrecht?

Arbeidsrecht, in het Engels ‘Employment Law’, is een onderdeel van het sociaal recht. In dit rechtsgebied worden de juridische verhoudingen tussen een werkgever en een werknemer geregeld. Gaan een organisatie en individu een arbeidsrelatie aan, dan is het arbeidsrecht van toepassing. Binnen het arbeidsrecht worden grofweg twee disciplines onderscheiden:

  • Individueel arbeidsrecht: dit ziet toe op de specifieke relatie tussen werkgever en werknemer vanaf het ondertekenen van de arbeidsovereenkomst tot het beëindigen daarvan en alles daartussen (bijvoorbeeld ziekte, promotie en zwangerschap). Binnen het individueel arbeidsrecht gelden allerlei regels en afspraken, waaronder de arbeidsovereenkomst, een cao, maar ook wetten als de Wet Werk en Zekerheid. 
  • Collectief arbeidsrecht: dit gaat over de bescherming van werkgevers- en werknemersbelangen. Denk aan de betrokkenheid van ondernemingsraden, vakbonden en werkgeversorganisaties en de totstandkoming van een cao, waarin de arbeidsvoorwaarden voor een bedrijf of bedrijfstak gezamenlijk worden overeengekomen.

De kern van arbeidsrecht

Wanneer er een arbeidsrelatie is, kunnen daar arbeidsrechtelijke kwesties uit voortkomen. Het arbeidsrecht is een veelomvattend rechtsgebied, aangezien er veel factoren invloed kunnen hebben op een arbeidsrelatie. Zo kunnen zaken als een reorganisatie, arbeidsongeschiktheid, privacyschending en een concurrentiebeding de boel op scherp zetten en leiden tot onenigheid of zelfs een arbeidsconflict.

Praktische voorbeelden

Bij Kneppelhout hebben wij een team van gespecialiseerde arbeidsrecht advocaten tot uw beschikking. Op deze wijze kunnen wij zowel werkgevers als werknemers uit diverse branches juridische ondersteuning bieden bij arbeidsrechtelijke vraagstukken.

Enkele praktische voorbeelden:

  • Hoe brengt u de continu veranderende wet- en regelgeving in de praktijk?
  • Hoe zorgt u voor goede (vastlegging van) afspraken voor, tijdens en na een dienstverband?
  • Hoe gaat u efficiënt en effectief te werk bij een reorganisatie en betrekt u de ondernemingsraad?
  • Wat moet u doen bij een zieke medewerker, ontslag of arbeidsconflict?
  • Hoe kunnen we een concurrentiebeding- en/of relatiebeding in een arbeidsovereenkomst zo goed mogelijk en toekomstproof omschrijven?
  • Heeft de arbeidsongeschikte werknemer wel of geen recht op doorbetaling van het loon?

Wat doet een arbeidsrecht advocaat?

Als werkgever of werknemer kunt u op diverse manieren juridisch advies of juridische bijstand nodig hebben. Wat uw situatie ook is, onze gespecialiseerde advocaten denken met u mee. 

Onze arbeidsrecht advocaten:

  • voorkomen een juridisch geschil door te zorgen voor duidelijke afspraken, zodat u, maar ook andere betrokken partijen, weet wat de rechten en plichten zijn. Zo denken arbeidsrecht advocaten mee met de invulling van arbeidsovereenkomsten en geven wij advies bij de keuzes waar u als werkgever of werknemer voor kan staan. 
  • lossen arbeidsrechtelijke geschillen op. Een advocaat staat u bij, zowel bij de rechtbank als in arbitrage, of u nu de eiser of gedaagde bent.

Advocatenkantoor Kneppelhout & arbeidsrecht

Kneppelhout is een vooruitstrevend advocatenkantoor in Rotterdam, dat zich kenmerkt door de inventieve advocaten die praktisch denken en doelgericht handelen. Al meer dan veertig jaar zijn wij expert in onder andere arbeidsrecht: wij staan u bij met praktische adviezen.

Kneppelhout is gevestigd in Rotterdam en bedient klanten uit de regio, in de rest van Nederland en internationaal. Benieuwd wie u voor zijn gegaan? Lees hier de ervaringen van onze klanten.

“We zijn niet alleen advocaten, maar ook mensen. We begrijpen de emoties die soms bij arbeidsrechtelijke kwesties spelen. Daarom besteden we net zoveel aandacht aan hoe we het oplossen, als aan de oplossing zelf.”
Arnold Birkhoff, partner en advocaat Arbeidsrecht

Multidisciplinair. Ook als uw vraagstuk een kennisbeding, bestuurdersaansprakelijkheid of internationale uitdaging betreft, behartigen wij uw belangen. Daarvoor werken wij samen met onze collega advocaten van ondernemingsrechtvastgoed- en omgevingsrecht, intellectueel eigendom, douane, sancties en exportcontrole en handel, industrie en logistiek. Zo klein als kan, zo groot als nodig is: als full-service kantoor hebben wij alle kennis in huis.

Lees meer over ons

Waar kunnen wij o.a. bij helpen?

Meer weten over arbeidsrecht?

We zijn benieuwd met welk juridisch vraagstuk we u kunnen helpen. Lees hier meer over onze dienstverlening of neem direct contact op met ons team arbeidsrecht.