Klanten
staan centraal
40+ jaar
juridisch expert
Nationaal
en internationaal
Neem contact op

Staat er een financiering op de planning?

Financiering

Financiering

Staat er een financiering op de planning? Dan is het belangrijk vooraf heldere en juridisch waterdichte afspraken te maken. Lees hier hoe.

Heeft u als ondernemer geld nodig, bijvoorbeeld om de groei van uw bedrijf te financieren of voor de aanschaf van een pand? Of bent u van plan een financiering te verstrekken? Dan is het essentieel om de afspraken over de financiering juridisch vast te leggen. Hierdoor staat niemand voor verrassingen en voorkomt u toekomstige problemen.

Wat verstaan we onder financieringen?

Bij een financiering voorziet een financier in een bepaalde kredietbehoefte van een kredietnemer (of: schuldenaar). Dit kan bijvoorbeeld door een lening, investering of crowdfunding. Hierbij is het essentieel om goede afspraken te maken en zekerheden vast te leggen.

Dit zijn juridische middelen, ook wel verhaalsmogelijkheden, waar de financier op terug kan vallen. Dit is bijvoorbeeld van belang wanneer de schuldenaar niet aan de betalingsverplichting kan voldoen. Zekerheden kunnen onder andere bestaan uit pand- en hypotheekrecht, borgstelling, hoofdelijkheidsverklaringen en garanties.

Waarom een financiering?

Als ondernemer bent u continu in beweging. Denk aan het kopen van een bedrijfspand, bedrijfsmiddelen of een andere onderneming. Dit brengt vaak een financieringsbehoefte met zich mee. Bent u van plan om een onderneming te financieren? Naast het feit dat u iemand hiermee helpt, zijn er zeker voordelen te behalen als financier. Zo kunt u uit de financiering rendement behalen over het kapitaal.  

Soorten financieringen

Een financiering kan op uiteenlopende manieren tot stand komen. Een ondernemingsrecht advocaat kan u adviseren over de meest geschikte vorm voor uw situatie en wensen. Enkele mogelijkheden zijn:

  • Een lening bij de bank
  • Een lening bij aandeelhouders
  • Een lening bij vrienden of familie
  • Crowdfunding
  • Factoring
  • Leasing
  • Private equity

In het geval van een overname, waarbij het ene bedrijf een ander bedrijf koopt, onderscheiden we onder andere vendor loans en overnamefinancieringen.

Vraag & antwoord: met Jan Hendrik Vogelsang, advocaat ondernemingsrecht bij Kneppelhout en expert in financieringen

Wat doet een ondernemingsrecht advocaat bij een financieringstraject?

“Als ondernemingsrecht advocaat is het mijn taak om voorafgaand aan de daadwerkelijke financiering alle afspraken en documenten juridisch te controleren en op orde te krijgen. Deze documenten, zoals geldleningsovereenkomsten en pandaktes, voorkomen mogelijke onenigheid tussen de financier en kredietnemer. Veel problemen ontstaan namelijk wanneer de kredietnemer de lening niet meer kan terugbetalen. Wanneer de zekerheden niet goed vastgelegd zijn, is de vraag “wat nu?” en dat wil je natuurlijk voorkomen.”

“In de praktijk worden wij soms te laat betrokken bij een financiering. Het geld is al geleend en er is een geschil ontstaan tussen de financier en de kredietnemer. Dan blijken de afspraken bijvoorbeeld niet zwart-op-wit staan, of is de documentatie juridisch niet kloppend. In dergelijke gevallen zorgen we natuurlijk voor een oplossing, maar ik zou liever zeggen: betrek ons zo vroeg mogelijk.”

Kun je een voorbeeld uit de praktijk noemen?

Ik zei het net al kort: soms komt onze betrokkenheid te laat. Zo had ik laatst een case, waarbij de afspraken over de financiering mondeling, in goed vertrouwen waren gemaakt. Dat is in goede tijden geen probleem, totdat er een punt komt dat een van de partijen de afspraken niet nakomt. In dit geval de kredietnemer. We stonden de financier bij en hebben eerst geadviseerd over de diverse mogelijkheden in zo’n situatie.

Zo is het mogelijk om beslag te leggen, te procederen of om het faillissement aan te vragen van de schuldenaar. Uiteindelijk is het tot een bespreking met de schuldenaar gekomen en zijn de partijen tot een oplossing gekomen. Door deze aanpak hoefde de financier geen procedure te beginnen en dat scheelde veel tijd en geld.”

Wat typeert een samenwerking met Kneppelhout?

“Het is belangrijk om als advocaat tien stappen vooruit te denken. Soms is het misschien doemdenken, maar dat is de enige manier om mogelijke geschillen te voorkomen. Ik werk als ondernemingsrecht advocaat natuurlijk veel voor ondernemers, en daarbij is de doelgerichte en praktische aanpak van Kneppelhout zeer welkom!”

Over Kneppelhout & team advocaten ondernemingsrecht

Ondernemingsrecht advocaten die net zo goed vanuit de business denken, als vanuit het wetboek. Dat is ons handelsmerk. Niet simpelweg de regels opsommen, maar het recht toepassen in de context van uw onderneming, zodat we samen ondernemingsrechtelijke problemen voorkomen en oplossen. We doen dit met een multidisciplinaire aanpak: het team wordt afgestemd op uw vraagstuk.

Ondernemingsrecht heeft raakvlakken met arbeidsrecht, intellectueel eigendom, handel, industrie en logistiek en ook met vastgoed- en omgevingsrecht en douane, sancties en exportcontrole. Dat is het voordeel van een full-service kantoor: we zijn zo klein als kan en zo groot als nodig is.

Lees meer over ons

Meer weten over financieringen?

Wilt u meer informatie over financieringen en hoe onze advocaten u op weg kunnen helpen? Neem dan contact op met Jan Hendrik Vogelsang, advocaat ondernemingsrecht bij Kneppelhout en expert in financieringen.

“Ga je een schuld aan of geef je een lening? Dan is het essentieel om tijdig een ondernemingsrecht advocaat te betrekken. Door vooraf heldere en juridisch waterdichte afspraken op papier te zetten, kunt u zomaar een geschil voorkomen.”

Jan Hendrik Vogelsang

Jan Hendrik Vogelsang
Advocaat

Telefoon  +31 (0) 10 400 51 21
Mobiel      +31 (0) 6 139 675 63
E-mail       jvo@kneppelhout.nl