Onze sectie Handel, Industrie & Logistiek publiceert met enige regelmaat artikelen met als thema “De 10 meest gestelde vragen over…”. Op deze wijze willen wij u op laagdrempelige wijze informeren over bepaalde juridische termen, onderwerpen of actualiteiten. Mocht u naar aanleiding van deze 10 meest gestelde vragen toch nog een 11de vraag hebben, dan staan wij uiteraard voor u klaar om hier een antwoord op te geven. Hiervoor kunt u met een van onze HIL-collega’s contact opnemen.
De 10 meest gestelde vragen over non-conformiteit
Kneppelhout vertegenwoordigt zowel de koper als de verkoper bij geschillen over non-conformiteit van geleverde goederen. Dit geeft ons een volledig beeld van de dynamiek in dit soort zaken. Wat zijn de obstakels waar kopers en verkopers tegenaan lopen wanneer een geleverd product (mogelijk) niet voldoet aan de overeenkomst en een directe klacht niet het gewenste resultaat oplevert of dat je geen raad weet met een ontvangen klacht? Lees hieronder de 10 meest gestelde vragen.
1. Wat houdt non-conformiteit precies in?
Non-conformiteit houdt in dat een geleverd product niet voldoet aan de verwachtingen die op basis van de overeenkomst tussen partijen gerechtvaardigd zijn. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat het product niet de nodige eigenschappen voor normaal gebruik heeft, of niet overeenkomt met de afgesproken specificaties. Het betreft vaak functionele gebreken, afwijkingen van de overeengekomen eigenschappen of tekortkomingen in de kwaliteit van het product.
2. Op basis waarvan wordt beoordeeld of sprake is van non-conformiteit?
Er wordt onder andere gekeken naar de inhoud van de overeenkomst, mededelingen van de verkoper, de aard/specificaties van het product en de verwachtingen in het economisch verkeer. De beoordeling hangt dus sterk af van de omstandigheden van het geval.
3. Welke stappen moet ik zetten als ik vermoed dat sprake is van non-conformiteit?
Het is essentieel om het gebrek zo snel mogelijk schriftelijk te melden aan de verkoper/leverancier. Daarbij moet duidelijk worden gemaakt welke gebreken zijn geconstateerd en waarom deze gebreken in strijd zijn met de overeenkomst.
4. Waarom is schriftelijke kennisgeving bij non-conformiteit zo belangrijk?
Een schriftelijke melding dient als bewijs dat er tijdig is geklaagd en de wederpartij in de gelegenheid is gesteld het gebrek te verhelpen. Zonder schriftelijke klacht bestaat het risico dat rechten verloren gaan.
5. Welke documenten en bewijsstukken zijn belangrijk in een juridisch geschil over non-conformiteit?
De oorspronkelijke overeenkomst, offertes, correspondentie, garantiebewijzen en eventuele keuringsrapporten en deskundigenrapporten zijn van groot belang. Deze stukken kunnen aantonen wat precies is afgesproken en of aan die afspraken wel of niet is voldaan.
6. Welke rechten heb ik als koper bij non-conformiteit?
De rechten van de koper bij non-conformiteit kunnen variëren afhankelijk van het toepasselijke recht. In sommige gevallen kan de koper aanspraak maken op herstel of vervanging, maar als dat niet mogelijk is, kan hij prijsvermindering of ontbinding eisen. In geval van ontbinding dient de verkoper de volledige koopprijs terug te betalen en dient de koper het geleverde product terug te leveren. Het is belangrijk om te bepalen welk recht van toepassing is, omdat dit de specifieke mogelijkheden en voorwaarden voor de koper kan beïnvloeden. Het is daarom essentieel om het toepasselijke recht zorgvuldig te onderzoeken om de juiste stappen te bepalen.
7. Welke rechten heeft de verkoper bij non-conformiteit?
Allereerst dient de verkoper in de gelegenheid gesteld te worden om te onderzoeken of er inderdaad sprake is van non-conformiteit. De verkoper kan proberen het gebrek te herstellen of het product te vervangen. Als herstel of vervanging niet mogelijk is, kan de verkoper proberen de klacht te weerleggen door te bewijzen dat het gebrek niet aan hem toe te rekenen is (bijvoorbeeld door aan te tonen dat het product correct werd geleverd volgens de overeenkomst en pas na de levering beschadigd is geraakt). Als de klacht terecht is, heeft de verkoper de verplichting om de koper een passende oplossing te bieden, zoals herstel, vervanging of prijsvermindering.
8. Kan een geschil over non-conformiteit escaleren tot een juridische procedure?
Ja, als partijen er onderling niet uitkomen, kan een juridische procedure onvermijdelijk zijn. Het wordt sterk aangeraden om een advocaat in te schakelen. De advocaat kan helpen om te bepalen welk recht van toepassing is en welke rechtbank bevoegd is van het geschil kennis te nemen. Nadat bijvoorbeeld een ingebrekestelling is verstuurd en diverse correspondentie heeft plaatsgevonden zonder het gewenste resultaat, kan er vervolgens worden besloten om door te gaan met een dagvaarding, afhankelijk van de situatie en het toepasselijke recht.
9. Hoe bepaal je welk recht van toepassing is en welke rechtbank bevoegd is bij een non-conformiteitsgeschil?
Bij het bepalen van het toepasselijke recht in een non-conformiteitsgeschil wordt eerst gekeken naar wat in de overeenkomst is afgesproken, zoals een rechtskeuze. Als daar niets over is vastgelegd, wordt gekeken naar de rechtspositie (eiser of gedaagde), nationaliteit en vestigingsplaats van beide partijen. Het toepasselijke recht kan verschillen afhankelijk van of beide partijen in Nederland zijn gevestigd of één partij in een andere lidstaat. Wat betreft de bevoegde rechtbank, wordt gekeken naar de rechtspositie en de vestigingsplaats van de partijen. Bij grensoverschrijdende geschillen is het complexer, en moeten de internationale regels worden nageleefd.
10. Wat kan Kneppelhout voor mij betekenen bij een non-conformiteitsgeschil?
Wij adviseren u bij de beoordeling van uw positie, helpen bij het opstellen van juridische brieven en eventuele sommaties, begeleiden onderhandelingen en treden voor u op in gerechtelijke procedures.
Meer informatie
Mocht u a.d.h.v. dit artikel nog vragen hebben, neem dan contact op met onze specialisten Handel, Industrie en Logistiek: