Een concurrentiebeding is een veelbesproken onderwerp, vooral als het lang duurt. Hoe oordeelt een rechter over een termijn van vijf jaar? In deze blog bespreken we een recente uitspraak waarin een dergelijk beding ter discussie staat.
Een werknemer was in dienst bij Kievit Uitvaartverzorging. In de arbeidsovereenkomst was een concurrentiebeding opgenomen. Op basis hiervan was het voor de werknemer verboden om gedurende 5 jaar na het einde van de arbeidsovereenkomst op de eilanden Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten vergelijkbare werkzaamheden uit te voeren.
5 jaar is erg lang
De rechter vindt dat een concurrentiebeding van 5 jaar wel erg ruim is. Zij merkt op dat in jurisprudentie concurrentiebedingen vaak worden beperkt tot twaalf maanden. Bovendien volgt volgens haar uit een recent wetsvoorstel (de rechter doelt vermoedelijk op het Wetsvoorstel modernisering concurrentiebeding) dat de wetgever denkt aan een maximumduur van twaalf maanden voor een concurrentiebeding. Hoewel dit wetsvoorstel nog niet is ingegaan, is het voor de rechter wel een indicatie wat de tendens is op het gebied van de duur van het concurrentiebeding.
Beperkte verslechtering van de concurrentiepositie
De rechter geeft aan zich te kunnen voorstellen dat er bij een uitvaart een persoonlijke band kan ontstaan tussen nabestaanden die dichtbij de overledene staan en de werknemer die betrokken is bij de uitvaart. En dat voorstelbaar is dat de werknemer daarom een volgende keer opnieuw zal worden ingeschakeld. In die zin kan de concurrentiepositie van Kievit dus verslechteren, omdat de werknemer de aan hem verbonden personen meeneemt naar een concurrent waar hij in dienst wil treden.
Volgens de rechter is dit echter maar een hele beperkte verslechtering van de concurrentiepositie, vanwege de volgende redenen:
- De situatie doet zich in principe enkel voor bij nabije nabestaanden die met de werknemer te maken hebben gehad. Personen die alleen aanwezig waren bij de uitvaart zullen weinig meekrijgen van de werknemer en zullen wellicht eerder de naam van de uitvaartonderneming herinneringen.
- Bovendien doet de verslechtering van de concurrentiepositie zich slechts voor als die nabije nabestaanden vervolgens opnieuw een uitvaart moeten organiseren.
- De verslechtering van de concurrentiepositie doet zich vervolgens alleen voor als de nabije nabestaanden in dezelfde regio een uitvaart moeten organiseren.
- Tot slot, de verslechtering van de concurrentiepositie doet zich alleen voor als de nabije nabestaanden binnen afzienbare tijd opnieuw een uitvaart moeten organiseren. Het is namelijk maar zeer de vraag of een persoon jaren later nog weet hoe de werknemer heet die de uitvaart leidde. En zelfs als die naam is blijven hangen, is het maar de vraag in hoeverre een nieuwe klant op zoek zal gaan welke onderneming deze persoon tegenwoordig werkt.
Op grond van bovenstaande komt de rechter uiteindelijk tot de conclusie dat deze beperkte verslechtering van de concurrentiepositie van Kievit niet opweegt tegen de hinder die de werknemer van het beding ondervindt.
Juridisch advies
Deze uitspraak laat zien dat rechters kritisch kijken naar de duur van een concurrentiebeding. Interessant daarbij is dat deze rechter oog heeft het nog niet in werking getreden Wetsvoorstel modernisering concurrentiebeding.
Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen of behoefte aan juridisch advies, neem dan contact op met Elise Oonincx, advocaat arbeidsrecht en specialist in concurrentiebedingen.