Wat de aanleiding van een reorganisatie ook is, het is altijd cruciaal om alle zaken goed af te wikkelen en op papier te hebben. Van het bepalen van de kaders die nodig zijn voor een succesvolle reorganisatie, tot de onderhandelingen met de ondernemingsraad (OR). In dit artikel leest u de mogelijke grondslagen van een reorganisatie, wie er betrokken zijn en hoe u een reorganisatie met behulp van een arbeidsrecht advocaat in goede banen leidt.
Reorganiseren betekent ‘opnieuw inrichten’. Binnen de zakelijke context betekent een reorganisatie een wijziging of vernieuwing binnen een bestaande organisatie. Afhankelijk van de context, wordt een reorganisatie ook wel herstructurering, privatisering, modernisering of herindeling genoemd.
Een reorganisatie is vaak een veelomvattend traject. Diverse stakeholders worden hierbij betrokken: naast uw eigen medewerkers, kunt u denken aan de ondernemingsraad (OR), vakbonden en het UWV. Bovendien gaan reorganisaties vaak gepaard met emoties: er vallen ontslagen en/of functies worden eenzijdig veranderd. Voor een goed en zorgvuldig verloop van de reorganisatie is het dan ook essentieel om tijdens het traject oog te houden voor de belangen van alle betrokkenen.
Een reorganisatie wordt niet zomaar in werking gezet. Vaak wordt een reorganisatie direct gekoppeld aan een slechte financiële situatie. Dat is niet helemaal terecht, gezien er ook andere redenen kunnen zijn. Een reorganisatie kan dus voortvloeien uit verschillende bedrijfseconomische scenario’s. Hierbij kunt u denken aan:
Het is bij iedere stap van een reorganisatie belangrijk hoe de boodschap naar de stakeholders wordt overgebracht. De onrust en onzekerheid die horen bij een reorganisatie maken het extra belangrijk dat alle partijen tijdig betrokken worden tijdens dit traject. Het is daarom essentieel om in de diverse fasen van een reorganisatie de juiste juridische adviezen te ontvangen. Juridische vraagstukken bij een reorganisatie zijn:
Wat doet een arbeidsrecht advocaat bij een reorganisatie?
“Het begint vaak met gesprekken met de directie en hr. Hierbij hebben we het over belangrijke vragen, zoals “wat gaan we doen” maar ook “hoe gaan we het doen”. Dat is in feite de blauwdruk van het proces dat je als organisatie doorloopt.”
“Dan starten we met een van de belangrijkste onderdelen: de adviesaanvraag voor de ondernemingsraad. Wanneer je dit op papier zet, krijg je duidelijk op een rij wat er precies verandert, hoe we het gaan doen en wat de gevolgen voor de onderneming en medewerkers zijn. Zo krijgt de ondernemer zelf ook een heel goed beeld van de gevolgen voor zijn bedrijf. Het meeste werk zit dan ook in de adviesaanvraag. Het verdere verloop van de reorganisatie is dan eigenlijk niet zo ingewikkeld meer.”
Kun je een voorbeeld uit de praktijk noemen?
“Misschien goed om een voorbeeld te noemen waarbij er geen ontslagen zijn gevallen. Vaak denk men dat een reorganisatie gelijk staat aan ontslagen, maar dat hoeft zeker niet het geval te zijn. Ik had bijvoorbeeld een klant waarvan de buitendienstmedewerkers tijdens de coronaperiode niet of nauwelijks naar ‘buiten’ gingen. Deze medewerkers zijn toen vanuit huis klanten gaan bellen en benaderen. Dat werkte eigenlijk zo goed dat de klant deze buitendienstfunctie wilde afschaffen. Het voelde niet meer passend bij de huidige tijdgeest, dus is besloten om het om te draaien naar een binnendienst functie. Ook dit is een reorganisatie en voor dergelijke aanpassingen kunnen wij als arbeidsrecht advocaten concrete adviezen geven.”
Wat typeert een samenwerking met Kneppelhout?
“Bij Kneppelhout zitten we naast de klant, in plaats van tegenover ze. Een van mijn klanten waar ik een reorganisatietraject heb begeleid zei heel treffend: “Je bent binnengekomen, je hebt je laarzen aangetrokken, je bent aan tafel gaan zitten en we zijn samen aan de slag gegaan.” Daarnaast kunnen onze klanten rekenen op ervaring, advies en concrete handvatten waarmee we hen echt verder helpen.”
Arbeidsrecht advocaten die net zo goed vanuit de business denken, als vanuit het wetboek. Dat is ons handelsmerk. Niet simpelweg de regels opsommen, maar het recht toepassen in uw context. Zodat we samen arbeidsrechtelijke problemen voorkomen en oplossen.
Multidisciplinair. Ook als uw vraagstuk een kennisbeding, bestuurdersaansprakelijkheid of internationale uitdaging betreft, behartigen wij uw belangen. Daarvoor werken wij samen met onze collega advocaten van ondernemingsrecht, vastgoed- en omgevingsrecht, intellectueel eigendom, douane, sancties en exportcontrole en handel, industrie en logistiek. Zo klein als kan, zo groot als nodig is: als full-service kantoor hebben wij alle kennis in huis.
Lees meer over onsWilt u meer informatie over reorganisaties en hoe onze advocaten u op weg kunnen helpen? Neem dan contact op met Arnold Birkhoff, advocaat arbeidsrecht bij Kneppelhout en expert in reorganisaties.
“De uitdaging van de klant wordt vanaf moment één ook onze uitdaging, waar we samen mee aan de slag gaan. Dat is typerend voor hoe wij als advocaten binnen mijn sectie, maar eigenlijk binnen heel Kneppelhout, te werk gaan.”
Arnold Birkhoff
Partner, Advocaat
Mobiel +31 (0) 6 512 106 89
E-mail abi@kneppelhout.nl