Klanten
staan centraal
40+ jaar
juridisch expert
Nationaal
en internationaal
Neem contact op

Nieuwe kansen in de handel tussen Nederland en Canada door de handelsoorlog met de VS

In navolging van ons eerder geplaatste artikel informeren wij u als volgt. In het licht van de handelsoorlog met de Verenigde Staten lijkt Canada haar handelsstrategie te heroverwegen. De spanningen tussen deze twee grote economische machten hebben niet alleen gevolgen voor de wereldwijde markten, maar ook voor de manier waarop landen hun handelsbetrekkingen vormgeven. Canada richt zich meer op het zoeken van nieuwe (betrouwbare) handelspartners, met Nederland als een belangrijke speler in deze verschuiving.  

Inleiding 

Tussen de EU en Canada is sinds 2017 de Comprehensive Economic and Trade Agreement (“CETA”) van kracht. Deze handelsovereenkomst zorgt voor afschaffing of verlaging van importtarieven, gelijke kansen voor bedrijven aan beide zijden, versimpelde douaneprocedures en betere markttoegang voor dienstverleners en investeerder. Eind 2024 behoorde Canada al tot de 30 belangrijkste exportmarkten van Nederland. 

Importheffingen VS 

Op basis van de cijfers van het Centraal Planbureau (“CPB”) komt het Nederlandse bbp eind 2026 naar verwachting 1 procent lager uit als gevolg van de importheffingen van de Verenigde Staten (“VS”) – hierover meer in ons eerder geschreven artikel. De invoering van de importheffingen verhoogt de handelskosten en draagt daardoor bij aan economische instabiliteit. Als gevolg hiervan dalen de investeringen en de export naar de VS, dat invloed heeft op het Nederlandse bbp.

Naast het reageren op de handelsoorlog met de VS, verkent Nederland actief alternatieve handelsmogelijkheden, waaronder het versterken van relaties met andere ‘betrouwbare’ partners. In dit licht valt op dat ook Canada zich genoodzaakt ziet door de invoerrechtenoorlog om zijn economische banden buiten de VS verder uit te bouwen en lijkt zich sterk te richten op Europa. 

Verschuiving van Canadese handelspartners  

Nederland biedt voor Canada niet alleen een stabiele economie en een open handelscultuur, maar ook een logistiek knooppunt richting de rest van Europa. Vanuit sectoren als visserij, industrie, energie en technologische innovatie tonen Canadese bedrijven toenemende interesse om zaken te doen met Nederlandse partijen. Met name op het gebied van energie is er sprake van een strategische kans. Europa kampt na het wegvallen van Russische gaslevering met een energietekort, terwijl Canada over grote voorraden olie, gas en waterkracht beschikt.

Er bestaat in Europa dan ook duidelijk belangstelling voor Canadese brandstoffen, maar een directe energie-export naar Europa is logistiek nog beperkt haalbaar. De bestaande infrastructuur van Canada is sterk gericht op de VS. Daarnaast overweegt Canada wel zijn overvloedige waterkracht te gebruiken voor waterstofproductie, die eenvoudig naar Europa verscheept kan worden, al vergt dit nog forse investeringen in infrastructuur.   

Tot die tijd kijkt Canada actief naar sectoren waarin op kortere termijn nieuwe handelsstromen kunnen worden gerealiseerd. Denk daarbij aan landbouwtechnologie, visproducten en industriële goederen. Nederlandse bedrijven in deze sectoren zien al een toename in Canadese belangstelling voor samenwerking, investeringen en innovatie. Canada zoekt daarbij bewust naar partners die zowel economisch als politiek betrouwbaar zijn en in dat opzicht wordt Nederland binnen Europa vaak als vanzelfsprekende match gezien. 

Meer informatie

Kneppelhout heeft uitgebreide ervaring met CETA en de praktische aspecten ervan. Onze advocaten kunnen adviseren over en helpen bij het opzetten van de juiste juridische structuur.

Artikelen en klantverhalen binnen dit specialisme