Klanten
staan centraal
40+ jaar
juridisch expert
Nationaal
en internationaal
Neem contact op

ICS2: nieuw importsysteem voor binnenbrengen van luchtvracht in de EU

Importeert u luchtvracht vanuit derde landen met als eerste bestemming Nederland? Dan moet u vanaf uiterlijk 1 oktober 2023 voldoen aan Import Control System 2 (ICS2), het nieuwe proces Binnenbrengen van luchtvracht.

ICS2

Het Import Control Systeem 2 (ICS2) is een grootschalig vrachtinformatiesysteem dat geldt voor de hele EU. Dit systeem zorgt voor veiligheid en beveiliging van de interne markt en consumenten, vanwege voorafgaande controles door de douaneautoriteiten op (risicovolle) goederen. Importeert u via de lucht goederen van buiten de EU naar de Europese Douane Unie, dan is vanaf 1 oktober 2023 een aangifte van binnenbrengen volgens ICS2 verplicht.

De Europese Commissie wil met het ICS2 bestaande processen hervormen en de kwaliteit van data verhogen, zodat de voorafgaande risicoanalyse door douaneautoriteiten wordt geoptimaliseerd. Het ICS2 is een geautomatiseerd proces dat ook zorgt voor een beter verloop van gegevensuitwisseling tussen de EU-lidstaten. Het systeem ondersteunt alomvattend de volgende activiteiten:

 1. indiening van de Summiere Aangiften voor Binnenbrengen;
 2. veiligheids-en beveiligingsrisicoanalyse door de douane;
 3. kennisgeving van de aankomst van vervoersmiddelen; en
 4. het aanmelden van goederen en de eventuele controle bij de douaneautoriteiten.

Het ICS2 fungeert daarentegen niet als een importsysteem voor de verwerking van invoeraangiften (in het vrije verkeer brengen van goederen). Het ICS2 ontvangt de vrachtinformatie voorafgaand aan het binnenkomen van goederen in de EU. Het binnenbrengen van goederen in de EU is een proces van vijf stappen:

 1. indiening van de Summiere Aangiften voor Binnenbrengen
 2. melding Aankomst Notificatie van het vervoersmiddel
 3. kennisgeving van de aankomst van vervoersmiddelen
 4. tijdelijke opslag van de goederen,
 5. het plaatsen van de goederen onder een douaneregeling.

ICS2 omvat de eerste drie van deze vijf stappen.

Luchtvracht

Het ICS2 vraagt van aangevers van luchtvracht bij het doen van een Summiere Aangifte voor Binnenbrengen dat zij bepaalde nieuwe en/of extra gegevens verstrekken. Meer informatie hierover vindt u op deze website.

Nederland neemt ICS2 op 1 juli 2023 in gebruik. U kunt vanaf 1 juli 2023 aansluiten op ICS2 voor het indienen van de summiere aangifte binnenbrengen (ENS). Dit geldt alleen voor goederen die via de lucht als 1e in Nederland de EU binnenkomen. Er is een overgangsperiode (deployment window) van 1 juli 2023 tot 1 oktober 2023.

De overgang naar ICS2 vindt plaats in overleg met de Douane in fasen:

 • carriers: 1 juli 2023 – 1 augustus 2023
 • postbedrijven, expres koeriers en overige house filers: 1 augustus 2023 – 1 oktober 2023

Tot 1 juli 2023 blijft de huidige werkwijze in Nederland ongewijzigd en wordt de ENS gedaan via ICS1. Postbedrijven, expres koeriers en overige house filers doen hun ENS-aangifte tot 1 oktober 2023 ook nog via ICS1.

ICS1 en ICS2

Het ICS2 is geen upgrade ten aanzien van het ICS1. Het nieuwe systeem vervangt het oude systeem door een volledig nieuw bedrijfsproces in overeenstemming met de (nieuwe) wettelijke vereisten uit de Europese douanewetgeving. Op deze manier wordt stap voor stap het proces van Binnenbrengen in de hele EU geüniformeerd. Om te beginnen voor binnenbrengen van goederen in de 1e EU-luchthaven van binnenkomst. Na de laatste release van ICS2 wordt ICS1 geleidelijk worden opgeheven. Dit betekent dat voor een bepaalde periode beide systemen tegelijk functioneren.

Meer informatie

Mocht u vragen n.a.v. dit artikel, neem dan contact op met onze advocaten Handel, Industrie en Logistiek:

Artikelen en klantverhalen binnen dit specialisme