Er is weinig in het leven van de consument dat zijn welzijn zo direct raakt als voeding. Voor u als ondernemer in de levensmiddelenindustrie is dat gesneden koek. De markten rond ons voedsel en onze gezondheid behoren tot de meest gereguleerde markten binnen de EU. Consumenten hebben recht op gezonde voeding, op juiste en volledige etikettering van voedsel en op voedselveiligheid. Dit vraagt uiteraard om regulering door de overheid. Hetzelfde geldt voor alle andere aspecten die van invloed zijn op onze gezondheid, zoals geneesmiddelen, medical devices en productiemiddelen.
De kwaliteit van ons eten staat meer en meer in de belangstelling. De grote voedselincidenten zoals de verontreinigde zalm en het onvoldoende geëtiketteerd paardenvlees liggen nog vers in het geheugen. De overheid heeft hard ingegrepen bij deze incidenten en is niet terughoudend geweest met de maatregelen die zij bedrijven heeft opgelegd. De overheid is steeds meer aanwezig op deze markten. Dat is begrijpelijk, maar waar ligt de grens en is die altijd duidelijk? Juist daar kunnen de advocaten van ons team u adviseren en bijstaan.
Tegelijkertijd kenmerken de Food & Agri-markten zich door vrije concurrentie. Er wordt veel verantwoordelijkheid bij u als ondernemer neergelegd. Een steeds actievere overheid kan bijvoorbeeld vragen om aanpassing van uw bedrijfsvoering, de wijze van contracteren of het verzekeren van risico’s in geval van recalls. Het is daarom van het grootste belang dat u van de regelgeving op de hoogte bent, een en ander juridisch kunt interpreteren en de implicaties van uw activiteiten overziet.
Het Food & Agri-team biedt one stop juridische dienstverlening op alle rechtsgebieden rond voeding en gezondheid. Wij zijn op de hoogte van alles wat speelt op het gebied van voedsel(veiligheid) en gezondheid en kunnen u adviseren over vragen als: Wat mag u claimen over voeding en gezondheid? Wat te doen als een product uit de winkelschappen moet worden teruggehaald? Mag u zomaar gebruik maken van een streeknaam in uw merk? Wat als u van een andere onderneming een onveilig of zelfs schadelijk product geleverd krijgt? Maar ook wanneer u bijvoorbeeld een fusie of samenwerking wilt aangaan, of meer wilt weten over de internationale regelgeving, kunt u bij ons terecht. Wij zijn actief binnen de hele levensmiddelen- en diervoederketen: van boer tot fastfood-gigant (horeca), van agri-multinational tot supermarkt (retail) en van vleesverwerker tot cateraar (foodservice).
Wij zijn lid van het internationale Food Lawyers Network, een verband van juristen gespecialiseerd in levensmiddelenrecht over de gehele wereld. Dit netwerk stelt ons in staat om snel een advocaat voor u te vinden als u geconfronteerd wordt met kwesties die buiten Nederland spelen. Verder delen de advocaten binnen dit netwerk hun kennis en ervaring. De kennis en ervaring van anderen, bijvoorbeeld waar het betreft de toepassing van Europese richtlijnen en verordeningen, gebruiken wij bij de behandeling van uw zaak hier in Nederland.
Ook ondersteunt Kneppelhout het United Nations World Food programme op pro bono basis met advies, juridische ondersteuning, training en voorlichting over juridische vraagstukken. Het WFP is de grootste internationale humanitaire organisatie, strijdend tegen honger wereldwijd. De internationale aard van de werkzaamheden, maar ook de focus op voedsel en logistiek maakt ons bij uitstek een geschikte partner. Wij realiseren ons goed dat je als humanitaire organisatie op deze schaal – ongeacht hoe eervol de missie ook is en hoeveel aanzien je ook hebt – te maken krijgt met weerstand en ingewikkelde juridische vraagstukken die een hoge mate van specialisatie en vakkundigheid vereisen. Precies daar voegen wij waarde aan het WFP toe.