Klanten
staan centraal
40+ jaar
juridisch expert
Nationaal
en internationaal
Neem contact op

Aandeelhoudersgeschillen: hoe ontstaan deze conflicten en hoe kun je ze voorkomen?

Aandeelhoudersgeschillen komen regelmatig voorbij op onze sectie ondernemingsrecht. Daarom zijn deze conflicten onderwerp van gesprek in de derde aflevering van onze podcast Advocatenpraat. Hoe ontstaan deze geschillen en belangrijker nog: hoe kun je ze voorkomen? En wat kan je doen als dit te laat is? Nica Voets en Evert-Karel Ditvoorst, ondernemingsrechtadvocaten bij Kneppelhout, nemen u mee in deze vraagstukken. 

In de praktijk kunnen aandeelhoudersgeschillen ontstaan door tal van situaties. Een veelvoorkomende oorzaak is wanneer een aandeelhouder wil vertrekken en zijn aandelen wil verkopen, maar er onenigheid is over de prijs voor die aandelen. Ook komt het regelmatig voor dat de samenwerking tussen aandeelhouders op een gegeven moment niet meer soepel loopt en de besluitvorming hierdoor stil komt te liggen.

Hoe voorkom je een geschil tussen aandeelhouders?

Een cruciale tip die onze advocaten ondernemingsrecht geven, is het tijdig inwinnen van juridisch advies bij het ontstaan van mogelijke onenigheid tussen aandeelhouders. Het vroegtijdig bespreken van problemen kan vaak escalatie voorkomen en leidt tot constructieve oplossingen. Een advocaat kan hierbij een bemiddelende en adviserende rol op zich nemen. Mocht ook dit niet baten en kan het conflict niet meer worden voorkomen, dan zijn er doorgaans drie verschillende juridische routes om het geschil te beslechten. 

De drie juridische routes bij een aandeelhoudersgeschil

1. Vroegtijdige bemiddeling

Het is belangrijk om vroegtijdig in te grijpen bij de eerste tekenen van een conflict. Het aangaan van gesprekken en bemiddeling kan vaak escalatie, en daarmee hoge juridische kosten, voorkomen. Open communicatie tussen aandeelhouders en het tijdig inschakelen van juridische hulp is hierbij essentieel. 

2. Juridische procedures bij de rechtbank

Heeft de vroegtijdige bemiddeling verdere escalatie van het geschil niet kunnen voorkomen, dan kunnen aandeelhouders naar de rechtbank stappen en twee soorten procedures starten. Ten eerste kan een reguliere procedure worden gestart. Een dergelijke procedure is een langdurig proces waarbij de rechtbank uiteindelijk tot een vonnis komt. 

Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid om een kort geding te starten. Dit is een procedure voor de voorzieningenrechter van de rechtbank. Een dergelijke procedure kan worden gestart wanneer er sprake is van een spoedeisend belang bij een snelle behandeling van de zaak. Een kort geding is een snellere procedure waarbij de voorzieningenrechter voorlopige voorzieningen kan toewijzen, zoals het schorsen van een bestuurder.

3. Juridische procedures bij de Ondernemingskamer

Ook is er de Ondernemingskamer, een speciale afdeling van gerechtshof in Amsterdam, die zich enkel bezighoudt met geschillen binnen bedrijven, tussen aandeelhouders en/of bestuurders. Deze instantie kan ingrijpen in het bedrijfsproces en heeft diverse mogelijkheden om verschillende soorten voorzieningen toe te wijzen, zoals het schorsen of benoemen van (externe) bestuurders. De Ondernemingskamer wordt gevormd door een vijfkoppig panel, waaronder twee accountants en drie raadsheren. Dit panel van deskundigen kent de zaak goed en zal handelen naar het beste belang van de onderneming en de voortzetting daarvan. De ‘OK’ is doorgaans praktisch ingesteld, en zal haar best doen om een oplossing te vinden waarmee het geschil op korte termijn kan worden afgehandeld. Hoewel de Ondernemingskamer niet de bevoegdheid heeft om de overdracht van aandelen af te dwingen, kunnen ze partijen wel overtuigen om tot een dergelijke oplossing te komen.

Meer informatie

Heeft u vragen n.a.v. dit artikel? Luister dan onze podcastaflevering over aandeelhoudersgeschillen, lees ons kennisbankartikel over ondernemingsrechtelijke geschillen of neem contact op met onze specialisten ondernemingsrecht, Evert-Karel Ditvoorst (ekd@kneppelhout.nl) en Nica Voets (nvo@kneppelhout.nl)

Artikelen en klantverhalen binnen dit specialisme