Klanten
staan centraal
40+ jaar
juridisch expert
Nationaal
en internationaal
Neem contact op

Bestuurdersaansprakelijkheid voor startups: waar moet u op letten?

Als oprichter van een startup heeft u ambitieuze plannen en een bepaalde visie. U steekt tijd en energie in het laten groeien van uw bedrijf en het overtuigen van investeerders. Maar te midden van deze dynamiek is er een belangrijk juridisch aspect dat niet over het hoofd mag worden zien: bestuurdersaansprakelijkheid. Wat gebeurt er als het misgaat? Kunt u als bestuurder van een startup persoonlijk aansprakelijk worden gesteld? Dit zijn vragen waar veel startende ondernemers pas over nadenken als het te laat is.

Aansprakelijkheid voor de schulden

Als startup kan de groei in het begin snel gaan. U heeft een paar grote klanten binnengehaald en investeerders tonen interesse. Maar dan stuit u op financiële tegenvallers. U besluit om kosten uit te stellen en sommige schuldeisers even niet te betalen in de hoop dat de situatie verbetert. Een paar maanden later blijkt dat de onderneming de problemen niet te boven komt en een faillissement onvermijdelijk is. En dan komt de klap: u wordt persoonlijk aansprakelijk gesteld voor de schulden van het bedrijf.

Dit is een scenario dat iedereen wil voorkomen. Hoewel een besloten vennootschap (BV) in principe als rechtspersoon fungeert, betekent dat niet dat u als bestuurder altijd buiten schot blijft. In bepaalde gevallen kunnen schuldeisers en de curator zich tot u wenden. Bijvoorbeeld als er sprake is van wanbestuur, zoals het niet tijdig deponeren van de jaarrekening of het bewust nemen van onverantwoorde financiële risico’s. Ook als u weet dat uw startup niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen, maar toch door blijft gaan met het aangaan van nieuwe verplichtingen, kunt u in de problemen komen.

Juridisch sterke positie

Een goed georganiseerde administratie is een van de beste verdedigingsmechanismen tegen aansprakelijkheidsclaims. Zorg ervoor dat alle financiële stukken op orde zijn en dat bestuursbesluiten schriftelijk worden vastgelegd. Dit kan het verschil maken tussen een juridisch sterke positie of een lange en kostbare juridische strijd. Ook bij het aangaan van contracten is voorzichtigheid geboden: ga alleen verplichtingen aan waarvan u redelijkerwijs kunt verwachten dat uw startup ze kan nakomen. Denk goed na over investeringen en zorg voor transparante afspraken met aandeelhouders en andere belanghebbenden.

Soms komt een faillissement toch onvermijdelijk dichterbij. Dit is een cruciaal moment waarin veel bestuurders fouten maken. Het is begrijpelijk dat u probeert te redden wat er te redden valt, maar selectieve betalingen aan bepaalde schuldeisers of het bewust uitstellen van faillissementsaanvraag kan duur komen te staan. In deze situaties is juridisch advies essentieel.

Conclusie

Bestuurdersaansprakelijkheid is misschien niet het eerste waar u aan denkt bij het starten van een bedrijf en het ontwikkelen van uw startup, maar het kan een groot verschil maken in hoe u onderneemt. Door altijd bewust te zijn van de risico’s en hier proactief mee om te gaan, beschermt u niet alleen uzelf, maar ook de toekomst van uw startup.

Juridisch advies

Wilt u zeker weten dat u goed voorbereid bent, en met een solide basis beginnen? Ons kantoor biedt een speciaal pakket voor startups, met juridisch advies op maat. Neem contact op met Nica Voets, advocaat ondernemingsrecht en specialist in bestuurdersaansprakelijkheid.

“Wij helpen bestuurders de risico’s van bestuurdersaansprakelijkheid te begrijpen, te beheersen en waar nodig te verdedigen. We willen voorkomen dat juridische valkuilen een obstakel vormen voor goed ondernemerschap.”

Nica Voets

Nica Voets
Advocaat

Mobiel      +31 6 824 485 72
E-mail       nvo@kneppelhout.nl

Artikelen en klantverhalen binnen dit specialisme