Klanten
staan centraal
40+ jaar
juridisch expert
Nationaal
en internationaal
Neem contact op

Toekomstige uitbreiding van de Wet Vifo: strengere controle op buitenlandse investeringen

Sinds 1 juni 2023 is de Wet veiligheid, fusies en overnames (Wet Vifo) van kracht. Deze wet zorgt ervoor dat investeringen en overnames in Nederland geen risico vormen voor onze nationale veiligheid. Dit is belangrijk omdat andere landen steeds vaker proberen om Nederlandse hoogwaardige technologie in handen te krijgen. Daarom heeft de minister van Economische Zaken, Beljaarts, besloten de wet verder aan te scherpen. Zodra de aanscherping in werking treedt zullen wij dit artikel daarop aanpassen.

Wat houdt de Wet Vifo in?

De Wet Vifo verplicht bedrijven om investeringen en overnames te laten toetsen als ze zich bezighouden met gevoelige technologie. Dit betekent dat de overheid controleert of een overname of investering de nationale veiligheid in gevaar brengt. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die werken met chiptechnologie of militaire goederen.

Wat verandert er?

Tot nu toe viel alleen een beperkt aantal technologieën onder deze toets. Maar op basis van de wet kan de regering nieuwe technologieën toevoegen die essentieel zijn voor defensie, inlichtingen- en veiligheidsdiensten, of voor de beschikbaarheid van belangrijke producten. Daarom wordt de lijst uitgebreid met zes extra technologieën:

  1. Geavanceerde materialen-technologie – Nieuwe materialen met verbeterde eigenschappen, zoals extra sterke of extreem lichte materialen.
  2. Kunstmatige intelligentie (AI) – Computersystemen die zelfstandig beslissingen kunnen nemen en leren van gegevens.
  3. Biotechnologie – Technologie die levende organismen of biologische processen gebruikt, bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van medicijnen.
  4. Nanotechnologie – Het manipuleren van materialen op extreem kleine schaal (atomen en moleculen) om nieuwe toepassingen mogelijk te maken.
  5. Sensor- en navigatietechnologie – Technologie die bijvoorbeeld gebruikt wordt voor geavanceerde sensoren en zelfrijdende voertuigen.
  6. Nucleaire technologie voor medisch gebruik – Het gebruik van radioactieve stoffen voor medische diagnostiek en behandelingen.

Waarom is dit belangrijk?

Met deze uitbreiding wil de overheid voorkomen dat Nederland kwetsbaar wordt voor buitenlandse invloeden die onze veiligheid en economie kunnen schaden. Bedrijven die met deze technologieën werken, moeten voortaan toestemming vragen voordat ze worden overgenomen door of investeren in buitenlandse partijen.

Meer informatie

De Wet Vifo wordt strenger om beter in te spelen op de risico’s van buitenlandse overnames en investeringen. Door zes nieuwe technologieën onder de veiligheidstoets te laten vallen, worden mogelijk meer bedrijven geconfronteerd met de Wet Vifo. Heeft u vragen of behoefte aan juridisch advies inzake de Wet Vifo of de impact op de bedrijfsvoering? Neem dan contact op met Job Bezemer, advocaat ondernemingsrecht en specialist over de Wet Vifo.

Bij Kneppelhout wordt het succesvol volbrengen van een fusie of overname afgerond met een champagnemoment. Deze positieve noot is een van de redenen waarom ik het werk in dit specifieke rechtsgebied zo leuk vind.

Job Bezemer

Job Bezemer
Partner, Advocaat

Mobiel      +31 (0) 6 427 813 78
E-mail       jbz@kneppelhout.nl

 

Artikelen en klantverhalen binnen dit specialisme