SVA (Stichting Vervoeradres) is opgericht in 1946 door brancheorganisaties van goederenvervoer over de weg en over binnenwateren en de belangenorganisatie van verladers. Voor nummer 103 van haar tijdschrift ‘Weg en Wagen’ werd onze collega Joost Wery gevraagd zijn visie te delen over ‘materieel recht’.
Wat is materieel recht?
Bij het woord ‘materieel’ denkt u waarschijnlijk aan rollend materieel, zoals trucks en opleggers. Er bestaat echter ook materieel recht. Er wordt dan een onderscheid gemaakt tussen formeel recht en materieel recht. Waarom dat onderscheid ook van belang is voor materiaal dat met medewerking van de chauffeur uit rollend materieel wordt gestolen, blijkt uit een uitspraak van de Rechtbank Noord-Holland in een zaak tussen de verzekeraar AIG, de pakketvervoerder UPS en ondervervoerder DAP.
Formeel en materieel recht
Materieel recht is het deel van het recht dat de inhoudelijke rechten en plichten van personen, organisaties en overheden vastlegt. Het bepaalt welke handelingen wettelijk zijn toegestaan of verboden en welke rechten en verplichtingen burgers ten opzichte van elkaar en de overheid hebben. Het gaat dus om de inhoud van het recht, in de zin dat materieel recht de juridische verhoudingen tussen verschillende partijen reguleert. Formeel recht verwijst naar de regels die de procedures bepalen voor het handhaven van materiële rechten en plichten binnen een rechtsstelsel. Het is het recht dat voorschrijft hoe juridische processen moeten verlopen. Hoe moeten rechtszaken worden gevoerd? Welke stappen moeten partijen volgen in een juridische procedure? En hoe komt een rechterlijke uitspraak tot stand? Formeel recht regelt dus de vorm en de procedures waarmee materiële rechten (inhoudelijke rechten) worden gehandhaafd of afgedwongen.
Lees het volledige artikel op de site van SVA: Weg en Wagen, 2024, Nr. 103