Klanten
staan centraal
40+ jaar
juridisch expert
Nationaal
en internationaal
Neem contact op

Wat is een aanbesteding?

Een aanbesteding is een procedure voor het inkopen door een overheidsinstantie van goederen, diensten of werken. Boven een bepaald minimaal bedrag, drempelwaarde genoemd, moeten dergelijke opdrachten via een aanbestedingsprocedure in de markt worden gezet.

Om marktpartijen daadwerkelijk de mogelijkheid te bieden een inschrijving of offerte in te dienen, moeten deze opdrachten op de voorgeschreven wijze worden bekend gemaakt. De opdracht wordt uiteindelijk gegund aan de ondernemer die het beste aan de vooraf gestelde criteria voldoet. Het is de bedoeling dat op deze wijze enerzijds transparantie en marktwerking voor marktpartijen ontstaat en anderzijds de overheid de beste prijs-kwaliteitverhouding krijgt.

Het aanbestedingsrecht ziet op de vele spelregels die deze inkoopprocedure reguleren.

Voorbeelden van aanbestedingen

Voorbeelden van goederen, diensten of werken zijn: De bouw van wegen en gebouwen, het leveren van medische benodigdheden, het inkopen van nieuw kantoormeubilair voor de gemeente, of het contracteren van beveiligers op overheidslocaties. Ook diensten zoals schoonmaak, beveiliging en consultancy worden via aanbestedingen ingekocht. Hierop zijn ook weer vele uitzonderingen mogelijk, zoals in het geval van de inzet van advocaten in procedures of vertrouwelijke militaire inkoopprocessen

Deelname aan een aanbestedingsprocedure

Om iedereen een eerlijke kans te bieden, gelden er strikte regels en termijnen. Zeker ingeval voor de eerste keer op een aanbesteding wordt ingeschreven, kan het onoverzichtelijk zijn aan welke eisen en wensen moet worden voldaan. Toch is het een kwestie van goed lezen, afvinken en zo nodig tijdig vragen stellen ingeval van onduidelijkheden via de voorgeschreven inlichtingenronde.

U kunt als ondernemer deelnemen aan een aanbestedingsprocedure wanneer u voldoet aan de geschiktheidseisen en selectiecriteria zoals opgenomen in de gunningsleidraad. Deze criteria houden verband met de specifieke opdracht. Ingeval van selectiecriteria, moet u eerst geselecteerd worden alvorens een inschrijving kan worden ingediend. Sommige criteria hebben betrekking op de beoordeling van de inschrijver, zoals ervaring en capaciteit, terwijl andere betrekking hebben op de beoordeling van de inschrijving zelf, zoals prijs en kwaliteit of bijvoorbeeld het plan van aanpak. De gestelde voorwaarden mogen niet tussentijds worden gewijzigd, zo weet iedereen waar hij aan toe is. Als daartoe alsnog aanleiding is, moet dit op de juiste wijze kenbaar worden gemaakt.

Vervolgens worden uit alle geïnteresseerden de ondernemer gekozen met de beste aanbieding, meestal de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Simpelweg kunt u het zien als een veiling: de overheid heeft een opdracht, aanbieders mogen daarop bieden, en de inschrijver die het best voldoet aan de eisen, geldt als de voorlopige winnaar. Er kan dan nog een verificatie volgen van de aangeleverde gegevens. De voorlopige gunning moet vervolgens voldoende gemotiveerd kenbaar worden gemaakt, zodat anderen de kans hebben daarvan kennis te nemen en zo nodig daartegen rechtsmaatregelen te nemen. Meestal betekent dat dat binnen 20 dagen na de voorlopige gunning een kort geding aanhangig moet worden gemaakt.

Conclusie

Een aanbesteding is een essentieel proces voor overheden en publieke instellingen om op zo transparant en eerlijk mogelijke manier opdrachten te verstrekken. Als ondernemer biedt dit u de mogelijkheid om mee te dingen naar overheidsopdrachten, mits u voldoet aan de gestelde criteria en eisen.

Meer informatie

Heeft u n.a.v. dit artikel nog vragen? Lees dan ons kennisbankartikel over aanbestedingsrecht of neem contact op met onze specialist aanbestedingsrecht Ingomar Souren (in@kneppelhout.nl).

Artikelen en klantverhalen binnen dit specialisme