Klanten
staan centraal
40+ jaar
juridisch expert
Nationaal
en internationaal
Neem contact op

Incoterms®: essentieel voor internationale handel

Handel industrie logistiek Kneppelhout advocaten advocatenkantoor Rotterdam

Incoterms®: essentieel voor internationale handel

In een wereld waarin internationale handel steeds belangrijker wordt, is het begrijpen en correct toepassen van Incoterms® van cruciaal belang voor bedrijven die betrokken zijn bij grensoverschrijdende transacties. Lees meer over Incoterms®.

In een wereld waarin internationale handel steeds belangrijker wordt, is het begrijpen en correct toepassen van Incoterms® van cruciaal belang voor bedrijven die betrokken zijn bij grensoverschrijdende transacties. Of u nu een doorgewinterde speler bent in de wereldwijde markt of net begint met het verkennen van internationale mogelijkheden, het kennen van de ins en outs van Incoterms® kan een aanzienlijk verschil maken in het succes van uw transacties.

Wat zijn Incoterms®?

Incoterms®, een afkorting voor International Commercial Terms, zijn een reeks gestandaardiseerde handelstermen die zijn ontwikkeld en gepubliceerd door de Internationale Kamer van Koophandel (ICC). Ze bieden een gemeenschappelijke set van regels voor de interpretatie van de meest voorkomende commerciële contractuele clausules in internationale handel. Deze termen bepalen onder andere wie verantwoordelijk is voor de kosten en risico’s van het transport, de verzekering en de inklaring van goederen.

Waarom zijn Incoterms® belangrijk?

Het correct toepassen van Incoterms® in een internationale koopovereenkomst is van vitaal belang om misverstanden en geschillen te voorkomen. Ze definiëren duidelijk de verantwoordelijkheden van zowel de koper als de verkoper tijdens verschillende fasen van het transportproces, waardoor verwachtingen worden vastgesteld en risico’s worden beheerd. Dit kan variëren van wie verantwoordelijk is voor het laden van de goederen op de plaats van vertrek tot wie de invoerrechten moet betalen bij aankomst op de plaats van bestemming.

Hoe kiest u de juiste Incoterms®?

Bij het kiezen van de juiste Incoterms® voor uw transactie, is het essentieel om rekening te houden met verschillende factoren, waaronder de aard van de goederen, de transportmodaliteit, de ervaring van beide partijen in internationale handel en de gewenste mate van controle en risico. Een grondig begrip van de verschillende Incoterms® is daarom van cruciaal belang.

Incoterms® in de 2020 versie

De Incoterms® 2020-versie omvat 11 handelstermen, elk met specifieke implicaties voor de verantwoordelijkheden van de koper en de verkoper. Enkele van de bekendste termen zijn:

  • EXW (Ex Works): De verkoper levert de goederen aan op zijn eigen locatie, waarbij de koper verantwoordelijk is voor alle verdere kosten en risico’s.
  • FCA (Free Carrier): De verkoper levert de goederen af aan de door de koper aangewezen vervoerder op een bepaalde locatie, waarna de koper verantwoordelijk is voor het verdere transport. De verkoper is ook verantwoordelijk voor de uitvoerformaliteiten.
  • CIF (Cost, Insurance and Freight): De verkoper levert de goederen aan boord van het schip in de haven van vertrek, inclusief vracht- en verzekeringskosten tot aan de plaats van bestemming. Het transportrisico gaat over op de koper nader de verkoper de goederen aflevert aan boord van het schip in de afgesproken vertrekhaven.
  • DDP (Delivered Duty Paid): De verkoper levert de goederen aan op de plaats van bestemming, inclusief alle kosten en risico’s tot aan de afgesproken plaats van levering.

Soms is het echter verstandig om voor minder bekende Incoterms® te kiezen. Dit zal veelal afhangen van de relevante factoren van de transactie.

Wat is het belang van juridisch advies?

Incoterms® spelen een cruciale rol in het faciliteren van soepele en efficiënte internationale handelstransacties. Door een goed begrip te hebben van deze termen en hun juiste toepassing in uw handelsovereenkomsten, kunt u de risico’s minimaliseren en de kansen maximaliseren in de wereldwijde markt.Gezien de complexiteit van internationale handel en de potentiële juridische implicaties ervan, is het raadplegen van juridisch advies van een ervaren advocatenkantoor raadzaam. Een advocaat met expertise in internationale handel en contracten kan u helpen bij het begrijpen van de implicaties van verschillende Incoterms® en kan u begeleiden bij het opstellen van waterdichte handelsovereenkomsten die uw belangen beschermen.

Vraag & antwoord: met Jord Sanders, advocaat handel, industrie en logistiek bij Kneppelhout en expert in Incoterms® .

Kan een Europese verkoper goederen EXW verkopen als de goederen naar buiten de EU gaan?

“De Incoterms® EXW staat voor Ex Works. EXW zijn veelgebruikte voorwaarden voor de verkoop van goederen naar buiten de EU. Onder deze voorwaarden zijn alle kosten voor de ontvanger, terwijl de verkoper alleen verantwoordelijk is voor het gereed maken van de goederen voor afhaling op zijn locatie. Het is daarom begrijpelijk dat EXW populair is bij verkopers. Desalniettemin raad ik EXW sterk af als goederen worden geëxporteerd.

Bij het exporteren van goederen naar buiten de EU is geen BTW verschuldigd, maar moet een verkoper kunnen aantonen dat de goederen daadwerkelijk zijn geëxporteerd. Als de Incoterms® EXW wordt gebruikt, moet de verkoper BTW in rekening brengen bij de klant buiten de EU, omdat het moeilijk is om aan te tonen dat de goederen zijn geëxporteerd. De ontvanger kan de BTW later terugvorderen nadat de goederen zijn geëxporteerd. Als de verkoper de BTW niet in rekening brengt, moet worden aangetoond dat de goederen daadwerkelijk de EU hebben verlaten, bijvoorbeeld met een uitvoerdocument.

Het gebruik van de Incoterms® EXW wordt afgeraden omdat het moeilijk is om te bewijzen dat de goederen de EU hebben verlaten. Als de belastingdienst komt controleren en de goederen zijn geleverd onder EXW-voorwaarden, kan er een naheffing van BTW volgen als er geen bewijs is dat de goederen zijn geëxporteerd. Om dit te voorkomen wordt aangeraden om goederen minstens onder FCA-voorwaarden te leveren. Dit is bijna dezelfde Incoterms® als EXW, maar bij FCA regelt de verkoper ook het uitvoerdocument. Dit zorgt voor een sluitend bewijs in de administratie.

Het is belangrijk om bij het vermelden van de Incoterms® altijd de plaats van levering aan te geven, bijvoorbeeld EXW, Amsterdam, NL, om mogelijke discussies met de klant achteraf te vermijden.”

Is het gebruik van Incoterms® verplicht? Zijn er ook landen die geen gebruik maken van Incoterms® en hoe verloopt de verkoop en inkoop daar?

“De Incoterms® zijn in essentie overeengekomen leveringsvoorwaarden tussen verkoper en koper bij internationale handelstransacties. Hoewel het gebruik van deze voorwaarden niet verplicht is, wordt het sterk aanbevolen. In de Verenigde Staten wordt de Uniform Commercial Code (UCC) ook gebruikt, die deels vergelijkbare afkortingen hanteert, zij het met verschillende betekenissen.

Ik raad bedrijven aan de Incoterms® te benutten, aangezien deze elf verschillende voorwaarden bieden voor diverse situaties, waarbij de verplichtingen, verantwoordelijkheden en kosten tussen koper en verkoper worden vastgesteld. Als de Incoterms® niet worden gebruikt, moet dit worden gecompenseerd met een schriftelijke overeenkomst waarin de leveringsvoorwaarden zijn vastgelegd, zoals in een contract, orderbevestiging of van toepassing verklaarde algemene voorwaarden.

Er bestaan veel verbanden tussen de Incoterms® en andere aspecten zoals douane, betalingsverkeer en transportdocumenten.”

Wat typeert een samenwerking met Kneppelhout?

“Wij beschikken over uitgebreide kennis over Incoterms® en internationale handel. In een samenwerking denken we net zo goed vanuit de business als vanuit het wetboek. We proberen ons juridisch advies altijd in de context van de onderneming toe te passen. Daarnaast zijn we toegankelijk en werken we multidisciplinair.”

Over Kneppelhout & team advocaten handel, industrie en logistiek

Advocaten die net zo goed vanuit de business denken, als vanuit het wetboek. Dat is ons handelsmerk. Niet simpelweg de regels opsommen, maar het recht toepassen in de context van uw onderneming. Zodat we samen (internationale) juridische problemen kunnen voorkomen én oplossen.

Onze aanpak is multidisciplinair: het team wordt afgestemd op uw vraagstuk. Ook wanneer dit specifieke kennis van bijvoorbeeld verzekerings- of handelsrecht vereist, of extra internationale ondersteuning kan gebruiken. Juridische kwesties in de handel, industrie en logistiek hebben raakvlakken met raakvlakken met douane, sancties en exportcontrole, ondernemingsrecht en soms ook met arbeidsrecht, intellectueel eigendom en vastgoed- en omgevingsrecht. Dat is het voordeel van een full-service kantoor: we zijn zo klein als kan en zo groot als nodig is.

Lees meer over ons

Meer weten over Incoterms®?

Wilt u meer informatie over Incoterms®? Neem dan contact op met Jord Sanders, advocaat handel, industrie en logistiek bij Kneppelhout en expert in Incoterms®.

“Wij beschikken over uitgebreide kennis over Incoterms® en internationale handel. In een samenwerking denken we net zo goed vanuit de business als vanuit het wetboek. We proberen ons juridisch advies altijd in de context van de onderneming toe te passen.”

Jord Sanders

Jord Sanders
Advocaat

Telefoon   +31 (0) 10 400 51 99
Mobiel      +31 (0) 6 825 067 86
E-mail       js@kneppelhout.nl

Artikelen binnen de kennisbank van handel, industrie en logistiek

Handel industrie logistiek Kneppelhout advocaten advocatenkantoor Rotterdam
Arbitrage: een interessant alternatief voor uw onderneming
19 februari 2024