Klanten
staan centraal
40+ jaar
juridisch expert
Nationaal
en internationaal
Neem contact op

Ondernemingsrecht en Arbeidsrecht bij DUPI Group

Kneppelhout advocaten - Ondernemingsrecht en Arbeidsrecht bij DUPI Group

Ondernemingsrecht en Arbeidsrecht bij DUPI Group

Advisering bij de (ver)koop van het bedrijf, o.a. due diligence onderzoek, overname van personeel en aandelen, het onderhandelen over garanties met betrekking tot bedrijfsaansprakelijkheid.

“Hoe geven we tijdens de bedrijfsovername reële garanties af zodat we onze aansprakelijkheid als bedrijf en bestuurder beperken?” Stijn Bakkeren, Managing director bij DUPI Group.

Het verzekeren van omvangrijke risico’s, dat is waar de DUPI Group sterk in is. Vanuit vestigingen in Rotterdam, Amsterdam en sinds kort ook Parijs en Kopenhagen staat het bedrijf in voor transport- bouw-, brand- en aansprakelijkheidsrisico’s. Met onder meer Boskalis, Maersk en Van Oord in hun portefeuille. 

“Van 25 naar 170 miljoen premievolume: de laatste 5 jaar zijn we enorm gegroeid” vertelt Stijn Bakkeren, Managing director van de DUPI groep. “We hebben recent een aantal overnames gedaan waardoor we inmiddels in binnen- en buitenland gevestigd zijn. Ons hoofdkantoor staat nog altijd in Rotterdam. Wij zitten op de Blaak, Kneppelhout op de Willemswerf. Dat is bij elkaar om de hoek, wel zo makkelijk.” 

De uitdaging

“Of je nu mensen of aandelen overneemt, je moet altijd je weten onder welke voorwaarden je je handtekening zet. Kneppelhout beschermt ons tegen moeilijkheden, nu en in de toekomst.”

Voor verschillende vraagstukken, werken we samen met verschillende specialisten. Bijvoorbeeld voor aansprakelijkheidskwesties, ondernemingsrecht, arbeidsrecht en aandeelhoudersvraagstukken. Uiteindelijk komt het op hetzelfde neer: of je nu portefeuilles, mensen of aandelen overneemt, je moet gewoon altijd precies weten waar je je handtekening onder zet. En daar helpt Kneppelhout ons bij. 

Bijvoorbeeld bij de bedrijfsovernames die we deden. Als we mensen en een portefeuille overnemen, roept dit vaak veel vragen bij hen op: kan ik mijn vakantiedagen behouden? Wat betekent dit voor mijn anciënniteit? Je wilt dit natuurlijk goed voor hen regelen, tegelijkertijd heb je al een lopend bedrijf waarin je hen zo goed mogelijk wilt integreren. Ook wil je geen onnodige risico’s nemen.  

Hetzelfde geldt bij een overname van de aandelen: of je nu een bedrijf koopt of verkoopt, juridisch draait het altijd om de garanties die je krijgt of geeft. Welke garanties zijn redelijk en voor de duur van welke termijn gelden die garanties? Oftewel wie is waarvoor aansprakelijk? Hoe moet je je décharge regelen en hoe voorkom je dat je in de toekomst een beroep moet doen op je bestuurders- en/of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

De dienstverlening

“Hoe geven we tijdens de bedrijfsovername reële garanties af zodat we onze aansprakelijkheid als bedrijf en bestuurder beperken?”

“Een bedrijf kopen of verkopen is een proces van geven en nemen. Wij blijven vaak samenwerken met de partij waarmee wij een transactie doen. Je hebt er uiteindelijk niets aan als de onderhandeling bij één van de twee partijen tot ontevredenheid leidt. Dat weten de advocaten van Kneppelhout maar al te goed, we zijn zowel door arbeidsrechtadvocaat Arnold Birkhoff als ondernemingsrechtadvocaat Job Bezemer goed bijgestaan. 

Eerst vooraf, door mee te kijken naar de contractuele verplichtingen. Je ziet gemakkelijk iets over het hoofd, daarom lichten de juristen duidelijk toe wat de consequenties (kunnen) zijn als je akkoord gaat en tegelijkertijd delen ze hun visie op wat zij vinden dat wij redelijkerwijs mogen accepteren. Ze behoeden je voor te snel ja zeggen, maar zeuren ook niet over elke punt en komma. En als je zelf denkt dat een risico aanvaardbaar is, dan kun je daar gewoon over in gesprek gaan.

En ook tijdens de afhandeling, zo heeft Arnold ons geholpen om alle rechten van de personeelsleden in kaart te brengen, zodat we hen in goed overleg in ons loonhuis konden integreren. Als overnemende partij moet je goed weten welke positie je hebt. En Job heeft voor de nodige overnamedocumenten gezorgd en de gesprekken gevoerd met de (advocaat van de) kopende partij. Advocaten komen er onderling meestal wel uit, alleen is Kneppelhout net iets sneller dan de tegenpartij,” lacht Stijn. 

De samenwerking

“Snel en scherp, geen advocatentaal en geen advocatenstreken, dat kenmerkt Kneppelhout.”

“Het ene advocatenkantoor is het andere niet. Kneppelhout wil relevante informatie, maar beperkt zich wel tot de essentie en vraagt niet om onmogelijkheden en onbenulligheden bij het opbouwen van een dossier. Als wij als bestuur van DUPI Group behoefte hebben aan juridische bijstand in een overleg waar andere advocatenkantoren bij zijn betrokken, gebruiken wij Kneppelhout als boardroom counselor.

Die pragmatische aanpak is hun handelsmerk. Snel en scherp, geen advocatentaal en geen advocatenstreken. De rust wordt bewaard, in elke situatie. De feiten worden op tafel gelegd, er worden geen aannames gedaan. Je hebt ook altijd te maken met de juiste persoon. Vaak een partner. En als je te maken hebt met een rechterhand, wordt het werk niet dubbel geschreven. Als ik een vraag heb, stuur ik een mailtje en heb ik dezelfde dag nog contact. Ik hoef nooit ergens achteraan te bellen. Het zijn gewoon fijne gasten.”