Dit interview verscheen oorspronkelijk in NVB Boek voor de Bouw 2015/2016
“Wij weten tot in detail wat er in de bouwsector speelt en daardoor zijn wij voor onze opdrachtgever een volwaardige gesprekspartner. We staan samen met hen met onze laarzen in de klei.” Albert de Groot van de Amsterdamse vestiging van Van Diepen Van der Kroef advocaten heeft geen enkele moeite om het grote voordeel van een in bouwrecht gespecialiseerde advocaat te noemen. “Daarbij komt dat wij een grote passie voor de sector hebben.”
Advocaten van de zes kantoren die de vereniging BouwrechtNet telt, hebben zich voor dit gesprek verzameld in Utrecht. Het samenwerkingsverband van bouwrecht-advocaten dateert uit 2003. In de nadagen van het NVOB was er behoefte aan een landelijke dekking van in bouwrecht gespecialiseerde advocaten. Wim Heijltjes van Heijltjes advocaten uit Heilig Landstichting pakte de handschoen op. “Ik ben begonnen met het bij elkaar brengen van goede mensen die ook pasten bij de vraag die er lag. ”Los van de kennis over bouwrecht is ook het hebben van een kantoor met een brede backup een belangrijke voorwaarde voor deelname. Het is belangrijk dat als er een vergunning moet worden geregeld dat ook door het kantoor kan worden gedaan. En neem faillissementen”, zegt De Groot, “ze zijn de afgelopen jaren aan de orde van de dag geweest Dan heb je in je kantoor insolventie-experts nodig. Kortom, voor een brede expertise moet je een kantoor met een zekere omvang hebben”.
Kennisuitwisseling
Los van de landelijke dekking is kennisuitwisseling en vooral het vergroten van deze kennis een belangrijk onderdeel van BouwrechtNet. “We organiseren cursussen”, vertelt Hans Spronk van Kienhuis Hoving uit Enschede, “die precies zijn toegesneden op waar binnen onze gelederen behoefte aan is. Deze passen naadloos op waar wij in onze bouwpraktijk mee te maken hebben.” “Een voorbeeld?”, vraagt Albert de Groot. “Er is een controle op de bouwplaats en het identiteitsbewijs van een buitenlandse werknemer van een ondernemer is niet in orde. Ook de hoofdaannemer krijgt hoge boetes. Wat kan je daar als advocaat aan doen? Daar verzorgen we dus cursussen over. Met andere woorden, het is heel erg toegespitst op de vragen uit de praktijk.”
Bouwkunde
De cursussen die op touw worden gezet gaan niet alleen de juridische diepte in. “Ook bouwkunde is een onderwerp dat tijdens een cursus aan de orde komt zodat wij als bouwadvocaat weten hoe de bouwtechniek werkt”, aldus Marco Dijsselhof van Trip Advocaten & Notarissen uit Assen. Werner Lindhout van Haans advocaten uit Bergen op Zoom vult hem aan: ‘Hoe zit het met grondmechanica?’ is bijvoorbeeld een cursusonderwerp. Hierdoor kunnen wij de rapporten die we in de praktijk tegenkomen beter begrijpen.” Ingomar Souren van Kneppelhout Korthals uit Rotterdam benadrukt, “dat je dit type cursus of training in een normale setting niet tegenkomt. Het mooie daarbij is dat je tijdens die cursussen dezelfde ‘vakidioten’ tegenkomt waardoor je een goede uitwisseling hebt van nuttig en aangenaam.” Wim Heijltjes knikt en zegt: “Het is dan altijd een beetje feest der herkenning.”
Procederen
Branchekennis en weten wat er speelt, dat spreekt onze opdrachtgevers aan. De zes advocaten die zich al jaren in de wereld van het bouwrecht bewegen kennen de sector door en door. Werner Lindhout: “Op het moment dat je het speelveld van je opdrachtgever goed kent en weet hoe het in die wereld werkt kan je ook tot een creatieve oplossing komen.” Ingomar Souren: “Zo adviseer ik soms om juist niet te procederen maar het anders aan te pakken.” Wim Heijltjes: “De diepgang daarachter is veel waardevoller omdat je het echt met kennis van zaken zegt. Er zijn legio advocaten die zeggen ík zou maar niet procederen’ omdat ze niet snappen hoe het werkt. Of juist wél procederen en de opdrachtgever daarmee alles behalve een goede dienst bewijzen.”
Ongelukken
Advisering vooraf en een goede risicoanalyse van contracten laten uitvoeren. Het kan volgens de advocaten van BouwrechtNet veel ellende voorkomen. Heijltjes: “We zien momenteel steeds meer vormen van ketensamenwerking. Dit wordt wel afgesproken maar vaak contractueel niet goed vastgelegd. Daar komen heel wat ongelukken van. Belangenverschillen verdoezelen is in zo’n geval niet verstandig. Je moet,” benadrukt hij, demarcatie van partijen helder durven aangeven. Leg van te voren goed vast wat je gaat doen mocht de samenwerking om wat voor reden fout gaan.”
Meer informatie
Kijk op www.Bouwrechtnet.nlof neem contact op met een van onze advocaten.