Klanten
staan centraal
40+ jaar
juridisch expert
Nationaal
en internationaal
Neem contact op

China practice: juridische ondersteuning in China

Juridische ondersteuning in China

Juridische ondersteuning in China

Gaat u de Chinese markt betreden of doet u zaken in China? Dit is waar u op moet letten.

Het is de op één na grootste economie van de wereld: China. Daarnaast ontwikkelt de Chinese markt zich snel. Dat maakt China interessant voor Nederlandse bedrijven en andersom is Nederland voor Chinese partijen een belangrijke toegangspoort naar de Europese markt. In beide situaties is kennis van de lokale wet- en regelgeving, taal én cultuur essentieel.

Wat verstaan we onder de China practice?

Binnen Kneppelhout hebben wij een aantal gespecialiseerde advocaten die alles weten over zakendoen met en in Azië. Kort gezegd doen zij er alles aan om het ondernemen in Azië voor u nog succesvoller te laten worden. Zo heeft economische grootmacht China al jaren onze bijzondere aandacht. Veel Nederlandse bedrijven doen al zaken met China en bouwen op de juridische, maar ook op de taalkundige en culturele support, van onze uitgebreide China practice

Waarom zakendoen in China?

Als een van ‘s werelds grootste landen heeft China ook een van de grootste economieën ter wereld. Niet te vergeten is China met meer dan 1,4 miljard inwoners het land met de grootste bevolking. Het zal u dan ook niet verbazen dat er tal van zakelijke mogelijkheden en kansen zijn in deze grootmacht. Wist u bijvoorbeeld dat de Nederlandse export naar China nog steeds heel erg hard groeit? Vooral voor innovatieve bedrijven gespecialiseerd in duurzaamheid en bedrijven uit de waterstof-, tuinbouw- en agrifoodsector liggen er veel kansen in China. Bent u actief in de e-commercesector? Ook dan is de Chinese markt interessant voor u. De Chinese overheid stimuleert deze markt namelijk al sinds 2016 door investeringen. 

Andersom heeft Nederland de Aziatische markt ook veel te bieden. Wij zijn namelijk een belangrijke toegangspoort naar andere Europese markten. Een groot deel van de door Nederland geïmporteerde producten uit China wordt vrijwel onbewerkt naar andere landen geëxporteerd.  

China practice: juridische vraagstukken

Gespecialiseerde advocaten kunnen u ondersteunen met juridisch advies, het opstellen van contracten en het bijstaan bij geschillen. Bij ondernemen in Azië komen diverse juridische vraagstukken kijken. Denk aan: 

  • Hoe zorgen we voor een distributieovereenkomst die mijn belangen beschermt? 
  • Hoe kan ik mijn recht halen in China? 
  • Hoe sluit ik het beste een contract in China af? 
  • Wat is de beste strategie voor succes in Azië? 
  • Hoe los ik een geschil met een Chinese partij op? 
  • Hoe zet ik een vestiging in China op en hoe structureer ik deze? 
  • Hoe bescherm ik mijn intellectueel eigendom in China? 
  • Wat is de beste strategie tijdens onderhandelingen met Chinezen partijen? 
  • Kan ik als Nederlands bedrijf een bedrijf in China overnemen? 
  • Hoe zit het met privacy in China en wat is de invloed van PIPL (Chinese AVG) voor mijn bedrijf?  

Vraag & antwoord: met ondernemingsrecht advocaat en Azië expert Job Bezemer

Wat is de rol van een ondernemingsrecht advocaat binnen de China Practice

“Bij Kneppelhout helpen we zowel Nederlandse als Aziatische bedrijven met juridisch advies en ondersteuning. Hierbij hebben we voornamelijk een focus op de Chinese markt. Zo helpen we Chinese bedrijven om hun business naar Nederland uit te breiden of bij het waarmaken van hun Europese expansie vanuit Nederland. Omgekeerd hebben we Nederlandse klanten die hun product graag willen verkopen in China. Dat kunnen ze rechtstreeks doen vanuit Nederland of wij helpen ze bijvoorbeeld met het opzetten van joint ventures in China.”

“In grote lijnen zorgen wij ervoor dat de zakelijke activiteiten van onze klanten op de juiste en meest efficiënte wijze gebeurt. Bovendien hebben wij toegang tot een uitgebreid netwerk in China, die wij graag voor u openstellen, zodat wij een succes kunnen maken van uw business met China.”

Kun je een voorbeeld uit de praktijk noemen?

“Ik heb laatst te maken gehad met een handelsgeschil: een Nederlandse klant werd stelselmatig opgelicht door de Chinese wederpartij. Onze advocaten hebben de controle over de joint venture weer in handen van de Nederlandse klant gekregen en in een gerechtelijke procedure schadevergoeding weten te krijgen.”

“Ook spelen onze advocaten vaak een essentiële rol voor onze Chinese klanten bij het toetreden tot de Nederlandse markt. Denk aan het contact met Nederlandse toezichthouders om een product in Nederlandse winkels te krijgen. Zonder tussenkomst van Kneppelhout was dat waarschijnlijk in veel gevallen niet gelukt.”

Wanneer is het belangrijk om een advocatenkantoor in te schakelen?

“Ik zeg altijd: als er een uitgewerkt plan ligt van wat u wilt gaan doen in China, neem dan contact met ons op. We kijken vanuit daar hoe we juridische ondersteuning kunnen bieden en kunnen vanuit onze ervaring zaken benoemen waar u wellicht nog niet aan heeft gedacht. Ons team van gespecialiseerde advocaten denkt graag mee. Wij hebben Chinese juristen en Nederlandse China-experts op ons kantoor in Rotterdam werkzaam. Wij werken samen met partners in alle grote steden in China en hebben kennis van de taal en cultuur.”

Over Kneppelhout & team advocaten Azië

Advocaten die net zo goed vanuit de business denken, als vanuit het wetboek. Dat is ons handelsmerk. Met meer dan 10 jaar ervaring in het assisteren van bedrijven bij het betreden van de Aziatische markten bieden wij meer dan alleen juridisch advies.

Multidisciplinair. Ook als uw vraagstuk een bestuurdersaansprakelijkheid of internationale uitdaging betreft, behartigen wij uw belangen. Daarvoor werken wij samen met onze collega advocaten van arbeidsrecht, ondernemingsrecht, intellectueel eigendom, vastgoed- en omgevingsrecht, douane, sancties en exportcontrole en handel, industrie en logistiek. Zo klein als kan, zo groot als nodig is: als full-service kantoor hebben wij alle kennis in huis.

Lees meer over ons

Meer weten over betreding van Aziatische markten?

Wilt u meer informatie over betreding van Aziatische markten en hoe onze advocaten u op weg kunnen helpen? Neem dan contact op met Job Bezemer, advocaat China practice bij Kneppelhout en expert in betreding van Aziatische markten.

“Wij doen er alles aan om het ondernemen in Azië voor u nog succesvoller te laten worden. Zo heeft economische grootmacht China al jaren onze bijzondere aandacht.”

Job Bezemer

Job Bezemer
Partner, Advocaat

Telefoon  +31 (0) 10 400 51 59
Mobiel      +31 (0) 6 427 813 78
E-mail       jbz@kneppelhout.nl

Artikelen binnen de kennisbank van Azië