Klanten
staan centraal
40+ jaar
juridisch expert
Nationaal
en internationaal
Neem contact op

De “Wagevoe”: 1 januari 2025 is het zover

Al eerder schreven wij een artikel over de inhoud van de Wet aanpassing geschillenregeling en verduidelijking ontvankelijkheidseisen enquêteprocedure (de “Wagevoe”). Inmiddels is het bijna zover: op 1 januari 2025 zal de Wagevoe in werking treden.

De Wagevoe richt zich in essentie op het optimaliseren van het enquêterecht en de geschillenregelingsprocedure, en de onderlinge samenhang tussen deze twee. Het wetsvoorstel beoogt een balans te vinden tussen een bredere toepasbaarheid en versnelde afhandeling van geschillen, terwijl tegelijkertijd voldoende waarborgen en zekerheden worden gehandhaafd. Daarnaast beoogt de Wagevoe ook de toegang tot de enquêteprocedure voor aandeelhouders en certificaathouders van beursvennootschappen te verduidelijken, aangezien de huidige drempels in de praktijk niet altijd helder zijn.

Concrete wijzigingen

Een belangrijke wijziging ten opzichte van het eerder besproken wetsvoorstel Wagevoe betreft het toepassingsbereik van de uittredingsregeling voor certificaathouders. Waar deze regeling in het eerder gepubliceerde wetsvoorstel enkel van toepassing was op certificaathouders wiens positie vergelijkbaar was met die van aandeelhouders, wordt het bereik nu verruimd. De uittredingsregeling gaat gelden voor alle certificaathouders, dus ook voor houders van niet-bewilligde certificaten bij de NV en certificaathouders zonder vergaderrecht bij de BV. De reden voor deze wijziging is dat deze groep certificaathouders, volgens de Minister voor Rechtsbescherming, ook in hun belangen geschaad kan worden door andere certificaathouders, waardoor ook zij recht zouden moeten hebben op dezelfde uittredingsmogelijkheden.

Concluderend

Vanaf 1 januari 2025 zal de Wagevoe daadwerkelijk in werking treden. Met deze inwerkingtreding worden belangrijke wijzigingen doorgevoerd in de geschillen- en enquêteprocedures. De algemene verwachting is dat de Wagevoe de snelheid en de efficiëntie van deze procedures zal bevorderen. Het blijft uiteraard afwachten hoe dit zich in de praktijk zal vertalen.

Meer informatie

Heeft u vragen over de Wagevoe of de mogelijke implicaties die de inwerkingtreding van de Wagevoe voor u zouden kunnen hebben, neem dan contact op met een van onze advocaten van de sectie ondernemingsrecht.

Artikelen en klantverhalen binnen dit specialisme